11

Feb
2018

Daar issie weer: de paardentram is terug in Delft

Posted By : OTIS/ 1360 0

De oplettende Delftenaar heeft het al gezien: sinds een paar weken is de paardentram weer onderdeel van het Delftse straatbeeld. Toon Paap en zijn zoon Sylvester hebben ervoor gezorgd dat dit iconische vervoersmiddel weer door onze stad galoppeert. 

Hoewel Toon al 65 is, is het niet verwonderlijk dat juist hij de paardentram nieuw leven inblaast: “Mijn vader heeft vroeger 27 jaar lang met paard en wagen groenten van zijn winkel rondgebracht in Delft. Ik ben als het ware op de wagen geboren.”

Wennen aan Delft

Het was een flinke klus om alles van de grond te krijgen: “We zijn al sinds februari bezig dit op poten te zetten. Er was veel bureaucratisch gedoe en een paar andere dingen zaten niet mee, maar je moet volharden, hè!”  Hoewel het toeristenseizoen nu bijna voorbij is, hoopt Toon toch nog een graantje mee te pikken en zijn paarden en koetsiers aan Delft te laten wennen. Én Delft aan de paardentram. Want na tien jaar afwezigheid is dat wel nodig: “Ik rijd de minst gevaarlijke route door de binnenstad. Maar mensen zijn het niet meer gewend: al die voetgangers met oortjes in en paaltjes die her en der staan. Het is kruipdoor, sluipdoor. Ik wil dat mijn paarden zo min mogelijk belast worden, dus hoge bruggen moet ik vermijden.”

Grote plannen

Toon en Sylvester hebben grote plannen voor de paardentram: “Als we genoeg goede paarden en koetsiers hebben, willen we elke dag gaan rijden. Maximaal zeven rondjes van een half uur, zodat de paarden niet te lang hoeven te werken.” Zijn klandizie bestaat nu nog vooral uit toeristen: “Maar ik krijg zó veel mooie reacties van Delftenaren. Ze zeggen ‘Toon, wat geweldig. Dit hóórt bij het straatbeeld van Delft’.”

Voor nu vind je de paardentram in ieder geval iedere vrijdag, zaterdag en zondag in de Delftse binnenstad. Het startpunt van de tram is voor het oude Stadhuis.

 

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.